Opis
Ajdov med je med specifične narave, ki ima značilno temno barvo. Vsebuje večje količine antioksidantov kot druge vrste medu. Ima rahlo pekoč ter grenak okus, ki spominja po zažganem in malo po karameli. Njegov vonj rahlo spominja na hlev in živali. Kristalizira kmalu po točenju. Kristalizacija je naraven pojav, ki ne vpliva na kakovost medu. Zadnja leta je v Prekmurju vedno več posejane ajde in tudi kvaliteta medu je prvovrstna.
Priporočamo ga kot sladilo v toplih napitkih, kot dodatek k pecivu, kosmičem, jogurtu.
Kostanjev med je med preverjene kakovosti, ki je grenkega in močnega okusa. Je naravni čebelji pridelek, pridelajo ga čebele. Mi mu nič ne dodamo in nič ne odvzamemo. Je bolj tekoč med, z značilno temno rjavordečo barvo, ki redkeje kristalizira. Vsebuje veliko zrnc cvetnega prahu, kar mu daje grenki okus in posledično je njegova vitaminska vrednost večja kot pri drugih vrstah medu. Zaradi tega je kostanj za čebele pomembna medovita rastlina, ki cveti od junija do začetka julija. Je občutljiva drevesna vrsta za medenje. Če v času medenja kostanja preveč dežuje, pomeni slab donos s paše, če pa je vreme ugodno, toplo in mirno, pa bomo natočili veliko kostanjevega medu. Je eden izmed značilnih medov za Prekmurje in spada med najbolj iskane vrste medu, pripisujejo mu veliko pozitivnih učinkov.
Kostanjev med je nepogrešljiv v kuhinji, predvsem v hladnejših dneh. Lahko ga uporabimo kot dodatek jedem, kot sladilo za čaj in odličen je za zdrav zajtrk. Zagotovo ga priporočamo pri peki peciva. V prazničnih dneh je najlepši občutek, ko nam iz kuhinje zadišijo okusni medenjaki, v katere dodamo kostanjev med.
Akacijev med je med preverjene kakovosti, ki ga naše čebelice pridno nabirajo na dišečih prekmurskih belih akacijevih cvetovih. Barva akacijevega medu se preliva od skoraj prozorne do vodeno rumene barve. Je precej tekoč med in kristalizira zelo počasi. Po okusu je prijetno sladek in lahkoten. Njegov vonj rahlo spominja na vanilijo. Med vsemi vrstami medu je akacijev med najslajši in vsebuje več fruktoze kot glukoze.
Akacijev med je nepogrešljiv za zajtrk, namazan na kruh. Lahko ga uporabimo kot sladilo za čaj ali kavne napitke. Lahko ga jemo kar z žlico, saj je njegov okus zelo prijeten.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.