MEDENJAKI

December je mesec v letu, ko se pojejo najljubše božične pesmi in ko iz kuhinje še posebej diši po prazničnih piškotkih. Pri Medenem zakladu smo pekli okusne medenjake po starem receptu naše mame. Medenjaki so ena najstarejših sladic Srednje Evrope. Svoje ime so dobili prav po sestavini, ki jim daje značilen okus, to je med. Mi smo jim dodali naš domači slovenski kostanjev med, ki je odličnega okusa, zato pa nam je zdaj že tudi skoraj zmanjkalo medenjakov..

SESTAVINE

  • 30 dag sladkorja v prahu
  • 4 cela jajca
  • 2 rumenjaka
  • 2 manši žlički sode bikarbone 
  • 6 velikih žlic kostanjevega medu
  • 3 žlice olja 

POSTOPEK

Vse sestavine damo v posodo in jo počasi segrevamo, dokler se vse sestavine lepo ne povežejo in malo potemnijo. V mlačno maso dodamo še 70 dag gladke moke in 1 pecilni prašek. Nato pustimo to maso stati 1 uro.

Oblikujemo manjše kroglice, po želji lahko na njih dodamo polovico oreha. Položimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo na 180°C približno 12  -15 minut. Pečene medenjake lahko po želji povaljamo v sladkorju v prahu ali jih pa okrasimo. Ohlajene medenjake hranimo v dobro zaprti posodi, saj tako ostanejo dlje časa mehki.

 

Med, ki smo ga uporabili v receptu:

Brezplačna poštnina za nakupe nad 100€V trgovino
+