čebelji vosek

Zakaj SVEČE IZ ČEBELJEGA VOSKA

Ste že slišali ali se celo sami spomnite, ko je v preteklosti kdaj zmanjkalo elektrike v domači babičini hiši? Kaj so takrat prižgale naše babice, da smo kaj videli? To so bile domače sveče, narejene iz domačega čebeljega voska, ki so bile zelo lepe in so tako prijetno dišale.

Za sveče je značilno:

 • izdelane so iz 100% čistega čebeljega voska, ki je varen za ljudi, živali in naravo
 • ročno narejene so v Sloveniji
 • so brez dodatkov parafina, nafte, petroleja – ne vsebujejo zdravju nobenih škodljivih dodatkov,
 • imajo bombažni stenj brez svinca
 • so brez umetnih barvil in sintetičnih dišav
 • gorijo čisto in dlje,
 • oddajajo veliko več toplote,
 • zaradi prisotnosti propolisa zrak očistijo,
 • v zrak spuščajo negativne ione, ioni pa se lahko vežejo s toksini in na takšen način odstranijo toksine iz zraka,
 • oddajajo zelo prijeten vonj, ki spominja na med in propolis,
 • poživijo telo in duha,
 • barva sveč je lahko različnih odtenkov belo-rumene do rumeno-rjave barve, saj je odvisna od količine barvil, ki so v vosku zaradi naravne prisotnosti cvetnega prahu in propolisa.

ČEBELJI VOSEK IN VSE, KAR MORATE VEDETI O NJEM

KAJ JE SPLOH ČEBELJI VOSEK

Čebelji vosek je eden izmed osnovnih čebeljih pridelkov. Je trda snov prijetnega vonja, ki je rumene barve. Barva je posledica prisotnosti propolisa in sestave cvetnega prahu. Ima zrnast prelom.  Nekateri zgodovinski viri navajajo, da je grški filozof Aristotel mislil, da vosek nastane iz cvetov rastline. Danes vemo, da to ni res, saj ga izdelujejo naše pridne medonosne čebele v svojih voskovnih žlezah. Proizvajajo ga mlade čebele v panju. Vsaka čebela ima osem parov voskovnih žlez, ki se nahajajo na zadnjem delu telesa čebele.  Iz teh osmih voskovnih žlez priteče čebelji vosek. Med presnavljanjem medu v maščobnih celicah nastane čebelji vosek. Maščobne celice so namreč povezane z voskovnimi žlezami. 

Pogoj, da lahko čebele proizvajajo čebelji vosek je, da se morajo v prvih dneh svojega življenja hraniti s cvetnim prahom. Na ta način dobijo beljakovino, ki omogoča razvoj maščobnih celic. Drugi pogoj za izdelavo čebeljega voska je zaloga medu v čebeljem panju. Med je surovina, ki jo čebele zaužijejo za izdelavo čebeljega voska. Ena voščena luska tehta samo 0,0008 g, za 1 g čebeljega voska pa je potrebno 4000 do 5000 lusk.  Čebelji vosek, ki je sveže proizveden, je brezbarven. Barvo mu kasneje spremeni prisotnost propolisa in karotinov iz cvetnega prahu. Ali si lahko predstavljate, da je potrebno 150.000 čebel, da proizvedejo 1 kg čebeljega voska? Na svetu ga primanjkuje, čebelarji pa pridelamo 100% naravni čebelji vosek. Cena je zaradi primanjkovanja višja, naravni vosek velja za drag produkt.

ZAKAJ GA ČEBELE PROIZVAJAJO?

Glavni namen, zakaj čebele proizvajajo čebelji vosek je, da iz njega izdelujejo satje, v katerem shranjujejo med in cvetni prah. Iz voska izdelujejo tudi voščene pokrovce. Celice, ki so napolnjene z medom zaščitijo pred zunanjimi nezaželenimi vplivi tako, da jih pokrijejo z voščenimi pokrovci. Čebelja matica pa v celice satja zalega. Čebele gradijo satje tako, da luske iz zadka prenesejo z dlačicami zadnjih nog k čeljustim. S čeljustmi potem gnetejo čebelji vosek in na tak način gradijo satje. Čebele morajo zaužiti približno 8,4 kg medu, da proizvedejo 1 kg voska. Kot zanimivost je, da je v enem polnem satu lahko več kilogramov medu. Kar smo še posebej veseli čebelarji, ko točimo med. Čebele proizvedejo res naravni čebelji vosek. Cena le tega je na domačem in tujem trgu zaradi naravnih sestavin primerno dražja, saj je vosek cenjen.

Deviški čebelji vosek je vosek iz voščenih pokrovčkov ali deviškega satja, ki ga proizvedejo čebele, da zaščitijo med. Če še niste poskusili, priporočamo, da ob priložnosti poskusite kakšen dober okus je žvečiti deviški vosek skupaj z medom. Žvečenje pomaga pri čiščenju nosnega dela žrela, pri astmi, senenem nahodu in pri vnetju čelnih votlin. Ker je naravni deviški čebelji vosek res vsestranski kakovosten produkt, smo se odločili, da vam ga ponudimo tudi v naši spletni trgovini Medeni zaklad. To je domači deviški vosek, pridelan doma na našem Čebelarstvu Kapun in je pakiran v obliki granul, kar vam omogoča, da ga lahko enostavno in enakomerno raztopite pri domači uporabi.

LASTNOSTI IN SESTAVINE ČEBELJEGA VOSKA

Čebelji vosek je sestavljen iz več kot 300 posameznih delcev. Estri nasičenih maščobnih kislin z enovalentnimi alifatskimi alkoholi so glavna sestavina voska in predstavljajo nekje 74% delež vseh spojin. Preostali delež sestavin čebeljega voska predstavljajo proste maščobne kisline (13%) in alifatski ogljikovodiki (13%). V čebeljem vosku se poleg omenjenega nahaja še približno 50 aromatičnih snovi, barvila, nekaj mineralov in veliko vitamina A.

Čebelji vosek ni topen v vodi, je pa topen v organskih topilih, kot so eter, bencin in terpentin. Njegovo tališče je nekje pri 65°C, gostota voska pa je 0,964 do 0,970 g/cm3. Idealna temperatura, pri kateri lahko vosek gnetemo in je upogljiv, je nekje 35°C.

Čebeljega voska ni mogoče ponarediti, čeprav se nekatera podjetja tega poslužujejo in ga poskušajo ponarejati z dodajanjem parafina, rastlinskih voskov in loja. Tak vosek ima spremenjene vse lastnosti, ni naraven in tudi ni primeren za izdelovanje satnic v čebelarstvu. Čebele ga namreč zavrnejo in ne gradijo satja.

ČEBELJI VOSEK V ZGODOVINI IN DANES

Uporaba voska sega daleč nazaj v zgodovino, kjer so z njim balzamirali trupla in iz njega izdelovali kipe. Njegove dobre lastnosti so znane od antičnih časov, veliko zdravilnih lastnosti so mu pripisovali že Grki. V zgodovini se je uporabljal za izdelavo anatomskih preparatov. Zelo priljubljeni so bili tudi voščeni obkladki in povoji. Znano je, da so na slovenskem  vosek pridobivali že v 13. stoletju, zapisan je bil med urbanimi dajatvami.

V obdobju novega veka je cerkev dala čebeljemu vosku drugačen pomen, izdelovali so sveče iz čebeljega voska. Takrat so voščene sveče simbolizirale božjo prisotnost pri cerkvenih obredih.

Sveče iz 100% čebeljega voska so danes vedno bolj cenjene, izdelujemo jih tudi na našem čebelarstvo in vam jih v obliki veliko različnih motivov ponudimo v naši spletni trgovini Medeni zaklad. Dišijo prijetno po medu in propolisu. Današnja svečarska industrija uporablja za izdelavo sveč predvsem parafin, ki je strupen produkt naftne industrije, zato so takšne sveče vprašljive kakovosti. Pri nas za izdelavo sveč uporabljamo le 100% čebelji vosek, naravno pridelan doma na čebelarstvu na Goričkem. Sveče so lepa dekoracija prostora, saj oddajajo zelo lepo svetlobo, ki je podobna spektru svetlobe sonca. Ne vsebujejo škodljivih kemikalij, gorijo čisto, ne kapljajo, ne oddajajo črnih in zaradi prisotnosti propolisa zrak očistijo. Sveče vsebujejo le 100% naravni čebelji vosek. Cena sveč je temu primerno višja.

Danes je čebelji vosek zelo pomemben čebelji pridelek za farmacijo, kozmetično industrijo, medicino in za svečarstvo. Medicina ga uporablja za izdelavo odtisov in kalupov. Je tudi praktičen pripomoček v domačem življenju, saj lahko z njim marsikaj čistimo in med drugim se uporablja pri negi čevljev. Priporočeno pa je tudi mazanje pekačev s čebeljim voskom pri peki peciva. Uporablja se še kot premaz za pohištvo in za zaščito kovin pred korozijo. Priporočeno je, da ga kupite pri čebelarju, saj je to kakovosten čebelji vosek. Cena je tudi ugodnejša.

Ker je sestavljen iz veliko različnih hranilnih sestavin, pomaga pri zdravljenju raznih bolezni in ima učinek pomlajevanja kože. Kozmetična industrija nam ponuja veliko različnih receptov, ki jih lahko uporabite tudi doma in tako izdelate domače hranljive kreme ter balzame za ustnice. Takšni recepti vključujejo naravni deviški čebelji vosek, ki naredi kožo mehko, elastično, jo ščiti pred obolenji in ji vrne vlago. Rok trajanja čebeljega voska je skoraj neomejen, saj je vosek sposoben ohraniti vse svoje lastnosti.

Pogosta vprašanja in odgovori

Sveče iz 100% čebeljega voska so izdelane izključno iz naravnega čebeljega voska, ki ga pridelamo na našem čebelarstvu in zato je njihova cena tudi višja. Ne vsebujejo škodljivih kemikalij, gorijo dlje kot parafinske sveče in zrak očistijo.

Čebelji vosek je eden izmed osnovnih čebeljih pridelkov. Čebele iz njega izdelujejo satovje, v katerega shranjujejo cvetni prah, med, matica pa v celice satja zalega.

Čebelji vosek ima višjo ceno, ker je popolnoma naraven proizvod in zaradi naravnih ter kakovostnih sestavin je njegova cena primerno dražja. Čebelji vosek je zelo cenjen, na svetu ga primanjkuje.

Čebelji vosek ni topen v vodi. Topen je v organskih topilih, to so bencin, eter in terpentin. Tališče ima pri 65°C.

Ob svetovnem dnevu čebel vam častimo brezplačno poštnino nad 10 EUR. Samo do torka.V trgovino
+