Skrbimo za naravo in okolje

»Ker so odgovorne odločitve današnjega dne temelj za boljši jutri. Pri Medenemu zakladu se trudimo, da vam poleg sodobne strani stresnega življenja in nezdrave prehrane ponudimo del tistega, kar izvira iz narave in kar smo imeli nekoč…«

Podnebne spremembe predstavljajo vse večjo grožnjo za naravo. Predstavljajmo si, da celotno zgodovino našega planeta strnemo v 1 leto. V tem primeru je človek nastal 8 minut pred koncem zadnjega dne v letu. V zadnjih nekaj sekundah leta pa počasi in sigurno drvimo k uničenju našega planeta. Seveda se to ne bo zgodilo jutri, verjetno tudi ne v bližnji prihodnosti, ampak ne glede na to, te spremembe čutimo že danes. Vsak človek lahko po svoje prispeva k boljšemu jutri, eni bolj, drugi manj. Če to odgovornost sprejmemo, lahko vsi naredimo prvo spremembo pri sebi in s tem pomagamo drugim ter prispevamo svoj delež za lepši planet.

Mnogo ljudi je prepričanih, da podnebne spremembe ne bodo vplivale na našo življenje, saj so na prvi vidik majhne. V naši družini smo kot čebelarji neposredno v stiku z naravo, zato tovrstne podnebne spremembe vsako leto doživljamo in čutimo precej intenzivno. Opažamo, da vsaka sprememba v naravi močno vpliva na čebele. V naši družini se zelo trudimo živeti naravi prijazno, največji prispevek k temu doprinesejo same čebele. Smo eden izmed večjih vzrejevalcev čebeljih matic in čebeljih družin v Sloveniji. Naše čebelje matice in čebelje družine lahko najdete tako doma, kot v tujini. S čebelarstvom se bomo ukvarjali še naprej, svoj trud bomo vlagali k ohranitvi čebele ter s tem doprinesli veliko k boljšemu jutri. 

Planet in čebela
»Ne pozabimo, čebela je tisti prvi indikator, ki nam nakazuje, da se z našim okoljem nekaj dogaja!«
Prevozni čebelnjak na piši oljne ogrščice

Pri Medenemu zakladu z naselitvijo veliko novih čebeljih družin skrbimo, da čebele nebi izumrle. Čebelje družine in čebelje matice prav tako pošiljamo po celem svetu, saj želimo ohraniti čebele in našo avtohtono vrsto kranjsko sivko.

Čebele potrebujejo za preživetje enake pogoje kot človek, čisto naravo in čisti zrak ter čisto vodo. Umiranje čebel je prvi znak, da je z našim okoljem nekaj hudo narobe. Če bi čebele izginile, bi to bila napoved, da bo čez nekaj let izumrl tudi človek. Trudimo se, da v okolici naše domačije Kapun vsako leto zasadimo nekaj avtohtonih medovitih rastlin in dreves, ne uporabljamo fitofarmacevtskih sredstev, del travnikov pa ne kosimo in jim pustimo, da zacvetijo. To predstavlja dodaten vir medičine in cvetnega prahu za čebele.

Vemo, da čebele nabirajo nektar, iz katerega pridelajo med. Ne smemo pa pozabiti, da z letanjem s cveta na cvet tudi oprašujejo rastline. Čebele nam zagotavljajo eno tretjino hrane in če bi izginile, bi ostali brez sadja in zelenjave. To pa je vrsta hrane, ki nam zagotavlja glavni del vitaminov in mineralov.

Veseli nas, da cvetoče rastline v Prekmurju oprašujejo čebele pomurskih čebelarjev, da ne uvažamo opraševalcev, saj s tem prispevamo k vzdrževanju celotnega prekmurskega ekosistema. Z nakupom domačih čebeljih produktov ne podpirate samo opraševanje rastlin, temveč tudi proizvodnjo domače prekmurske in slovenske hrane.

čebela kranjska sivka na grmu
Že sam Albert Einstein je nekoč dejal: “Ko bo izginila čebela z obličja Zemlje, bo človek preživel le še štiri leta, saj ko ni več čebel, ni več opraševanja, ni več rastlin, ni več živali, ni več ljudi…”
naravi prijazno pakiranje

V čebelarstvu Kapun se zavedamo odgovornosti do okolja, zato spodbujamo odgovoren in prijazen odnos do narave. Naša naravnanost in odgovornost se vpletata v vse korake našega delovanja, od proizvodnje naših čebeljih produktov, ozaveščenosti ljudi, vse do prodaje končnemu uporabniku. Naš cilj in naša skrb je ponuditi visokokakovostne izdelke, ki so prijazni tako naravi kot našim strankam. Tako smo poskrbeli, da je tudi vmesni korak – pakiranje naših pridelkov, okolju in strankam prijazno.

Le kdo ne pozna reka »priden kot čebela«. Čebela opravlja v svojem življenju veliko različnih del. Prvo je čistilka, kasneje je krmilka, gradi vosek, skrbi za matico in opravlja še veliko drugih del. Zaključujemo z mislijo, da čebela ni sebična, vedno dela dobro za skupnost, kot bi morali tudi ljudje.

»Skrbimo za našo naravo, da bodo lahko tudi naši nasledniki, naši vnuki in pravnuki živeli v čistem okolju ter spoznali in uživali medene dobrote.«
Brezplačna poštnina za nakupe nad 100€V trgovino
+