slovenski med na žlici

Cvetlični med in z njim povezana kristalizacija medu

Veliko čebelarjev se odloči za čebelarjenje prav z namenom, da pridelajo domači med. Slovenija nam zaradi svoje geografske lege, podnebja in rastlinskih vrst omogoča, da pridelamo veliko različnih vrst medu. To so cvetlični med, akacijev, smrekov, hojev, lipov, kostanjev, gozdni in med oljne ogrščice. Poznamo tudi ajdov, žajbljev, češnjev, hrastov, regratov, škržatov in javorjev med. Zagotovo smo kakšnega pozabili, ampak nič hudega. Čebelarji se radi pohvalimo, da ga pridelamo sami, a v resnici nam ga pridelajo naše čebele. Čebele prinašajo medičino v čebelji panj, ta pa vsebuje veliko vode, zato morajo odvečno vlago spraviti ven iz čebeljega panja. Ko med zadosti zgostijo, takrat je zrel, čebele ga prekrijejo z zaščitnimi voščenimi pokrovci in čebelar ga lahko stoči.

CVETLIČNI MED

Med povprečno populacijo odraslih in otrok je cvetlični med zelo priljubljena vrsta medu in največ ljudi ga pozna. Verjetno je razlog v tem, da je njegov okus prijeten in sladek, ni grenak. Njegova značilna zlato-rumena barva pa je zelo privlačna in lepa za oči. Značilnost cvetličnega medu je, da morajo čebele njegovo medičino zgoščevati veliko več časa kot medičino drugih vrst medu. Razlog tiči v tem, da ima medičina cvetličnega medu veliko več vode. Gozdni med vsebuje že v začetni fazi veliko manj vode. Pri cvetličnemu medu velja za čebelarje pravilo, da mora biti pokrite vsaj 2/3 površine satovja. V primerjavi z gozdnim medom, pa to ne velja. Razlog je v že omenjeni količini vode v medičini pri posamezni vrsti medu. Ko je cvetlični med zadosti zrel, moramo čebelam odvzeti medene sate za kratek čas ven iz medišča ter med iz njih točiti. To je pomembno zato, ker če bomo čakali še nekaj časa, bodo čebele začele prinašati zraven drugo vrsto medičine, in tisti med več ne bo cvetlični med.

KAJ JE KRISTALIZACIJA MEDU

Vsaka vrsta medu je posebna naravna snov, zato ima tudi svoje fizikalne ter kemične značilnosti. Včasih opazimo v domačem gospodinjstvu, da se nam domači cvetlični med v kozarcu strdi, še preden ga porabimo. Kristaliziran domači cvetlični med je za odtenek tudi svetlejši od tekočega. Na žalost veliko porabnikov misli, da je to pokvarjen med, a temu sploh ni tako. To je njegova naravna značilnost, kateri pravimo kristalizacija medu. To je proces, ki ne vpliva na kakovost ali sestavo medu. Edini pravi med je tisti, ki se strdi oziroma kristalizira po določenem času. Po tem prepoznamo pravi kakovosten med. Kot nekateri tega ne vedo, pa po drugi strani obstajajo potrošniki, ki od čebelarja zahtevajo kristaliziran med, saj vedo, da bodo kupili naraven domači čebelji pridelek, ki so ga pridelale čebele.

V preteklosti so kristaliziran med imenovali tudi strd. V tem naravnem procesu kristalizacije se med spremeni iz tekočega stanja v trdo stanje, kjer je v obliki drobnih kristalov. Do procesa kristalizacije pride pri vseh vrstah medu, ampak vse vrste medu ne kristalizirajo enako hitro. Cvetlični med je eden izmed vrst medu, ki kristalizira hitro. Kako hitro med kristalizira, je odvisno od razmerja naravnih sladkorjev v medu. Poznamo dve vrsti naravnih sladkorjev, to sta sadni (fruktoza) in grozdni (glukoza) sladkor. Tisti med, ki vsebuje več fruktoze, kristalizira počasneje. Fruktoza je namreč v vodi dobro topna. To sta na primer kostanjev in akacijev med. Kot že omenjeno, cvetlični med pa je vrsta medu, ki kristalizira hitreje, ker ta vrsta medu vsebuje več glukoze. Glukoza v vodi ni dobro topna. Na splošno velja, da med, ki ima vsebnost glukoze 28% ali več, kristalizira hitreje. Izjema so vrste medu, pridobljene iz mane, ki vsebujejo več kot 10% sladkorja melicitoza. Ta sladkor je težji in tak med kristalizira v tako imenovan cementni med. V tem primeru se to pogosto zgodi že v satju.

Kako hitro bo cvetlični med kristaliziral, je odvisno tudi od temperature in časa skladiščenja ter vsebnosti vode v medu. Popolna temperatura, pri kateri med kristalizira je med 10°C in 18°C. Če je temperatura nižja od navedene, je kristalizacija počasnejša. Med, ki vsebuje manj vode, kristalizira hitreje in sicer v obliki grobih kristalov. Med, ki pa ima višjo vsebnost vode, kristalizira počasneje. Lahko se zgodi tudi, da med kristalizira nepravilno, kar na videz zgleda drugače, ampak vsekakor ne vpliva na kakovost medu. Takšen videz lahko včasih zavede potrošnike, saj spet mislijo, da je z medom kaj narobe, v resnici pa je to samo nepravilna naravna kristalizacija.

Če ste že kdaj imeli v domačem gospodinjstvu kristaliziran cvetlični med, v kozarcu katerega so se pojavile belo-sive lise, se ne smete nikakor ustrašiti. Takšen videz kristalizacije nastane v medu, ki ima zelo nizko vsebnost vode. Zrak se ujame med kristalizacijska jedra in zato nastane na površini bela barva. Bele lise v kristaliziranem medu imenujemo tudi »cvet«. Ker za opisan kristaliziran cvetlični med z belimi lisami velja, da ima nizko vsebnost vode, pomeni, da je to znak za kakovosten med.

KAKO DOMA PRAVILNO UTEKOČINIMO KRISTALIZIRAN CVETLIČNI MED

Med ponovno utekočinimo s segrevanjem do 40°C. Kozarec s kristaliziranim medom postavimo v toplo vodno kopel in kristali se bodo utekočinili. Ta način tudi ne zmanjša kakovost medu in je priporočljiv predvsem za manjše količine medu pri porabnikih. Paziti moramo, da temperature ne presežemo, da na primer cvetlični med ne pregrejemo, saj v tem primeru uničimo vse kakovostne lastnosti medu in povzročimo poškodbe medu. Na tak način lahko toplotno uničimo encime, hormone in toplotno občutljive vitamine, ki dajo medu biološko vrednost. Pri spremljanju temperature si najlažje pomagamo tako, da kuhinjski termometer postavimo v vodo. Večja kot je vsebnost glukoze v medu in večji kot so kristali, daljši je čas utekočinjanja medu. Po utekočinjanju je med potrebno čim prej ohladiti na temperaturo skladiščenja.

Priporočamo vam, da med nikoli ne dodajate prevročemu medu, saj lahko s tem uničite vse dobre lastnosti medu. Med ima skoraj neomejen rok uporabe. Priporočamo vam, da uživate med iz domačega okolja, pridobljenega v Sloveniji. Najdete ga tudi v naši spletni trgovini Medeni zaklad. Za cvetlični med imamo pridobljen certifikat Slovenski med z geografsko označbo, kar našim kupcem zagotavlja visoko kakovost in slovensko poreklo medu.  S kristaliziranim medom pa ni prav nič narobe in naj vas ta pojav drugič ne zmoti, ampak da vedeti, da je to naraven kakovosten med!

 

Avtor prispevka: Polonca Škodnik