Cvetlični med 450 g

8.90 

Cvetlični med je med preverjene kakovosti, ki ga naše čebelice pridno nabirajo na različnih prekmurskih travnikih cvetočih rastlin. Za to vrsto medu imamo pridobljen certifikat Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, kar pomeni, da je bil pridelan na območju Slovenije in je preverjen pod strožjim nadzorom. Cvetlični med je aromatičen med in je med povprečno populacijo najbolj priljubljen med. Radi ga imajo tako odrasli kot tudi otroci.

Opis

Cvetlični med je med preverjene kakovosti, ki ga naše čebelice pridno nabirajo na različnih prekmurskih travnikih cvetočih rastlin. Po senzoričnih lastnostih je lahko raznovrsten, saj so njegove lastnosti odvisne od vrste cvetočih rastlin, na katerih so čebele nabirale nektar. Pravimo mu tudi med iz nektarja. Okus cvetličnega medu je slajši kot pri gozdnih medovih in spominja na aromo cvetlice, kjer so čebele nabirale nektar. Cvetlični med ima značilno aromo, ki pogosto spominja na cvetlice, kot so vijolice, travniško cvetje, zelišča, deteljo in pa sadje, kot so jabolka, hruške, breskve, slive, fige. Včasih aroma spominja tudi na kompot, kuhano sadje ali karamelo. Barva cvetličnega medu je lahko zelo različna, najbolj ga prepoznamo po svetlo rumeni oz. rumenkasto rjavi barvi. Po videzu je večinoma moten, redkokdaj je bister. Cvetlični med hitro kristalizira in pri tem pogosto spremeni barvo. Kristalizacija je naraven pojav, ki ne vpliva na kakovost medu

Cvetlični med je nepogrešljiv za zajtrk, namazan na kruh. Lahko ga uporabimo kot sladilo za čaj ali kavne napitke. Lahko ga jemo kar z žlico, odličen je pri peki peciva, priporočamo ga tudi kot dodatek skuti, sadju, kosmičem ali jogurtu.

 

Pogosta vprašanja in odgovori

Kakšnega okusa je naš domači cvetlični med?

Okus cvetličnega medu je lahko različen, saj je odvisen od tega, na kateri rastlinski vrsti v Pomurju so čebele nabirale nektar za pridelavo cvetličnega medu. V glavnem je sladkega, prijetnega okusa.

Kakšne barve je cvetlični med?

Spada med svetlejše vrste medu, njegova barva je ponavadi svetlo rumenkasta ali rumenkasto rjava.

Kako uživati cvetlični med?

Zelo dober je kar na žlico ali namazan na kruh, za zajtrk. Uporablja se ga kot sladilo za čaj ali druge napitke. Uporablja se ga tudi pri peki peciva in kot dodatek jogurtu, sadju, kosmičem, smutijem.

Ali cvetlični med tudi kristalizira?

Vsak naravni pravi med kristalizira, prav tako cvetlični, za katerega je značilno, da se to zgodi precej hitro, saj vsebuje več glukoze kot fruktoze.