Krepimo imunski sistem s pomočjo čebeljih pridelkov

Takoj, ko je poletje mimo in nastopi jesen, kar naenkrat vsi smrkamo, pa vsem teče iz nosu, pa sorodniki imajo nekakšen »virus«, pa prijatelj je prehlajen…

Zakaj do tega pride v jesensko-zimskem času? Razlogov je več – v tem času se dnevi krajšajo, manj je dnevne oz. sončne svetlobe, nastopi mraz, posledično se ljudje več časa zadržujemo v notranjih prostorih in se manj gibljemo zunaj.

Iz tega razloga nas številni virusi in prehladi v tem obdobju bolj ogrožajo. Zato je zelo pomembno, da krepimo naš imunski sistem in ga pripravimo na »boj« z virusi.

Pomembno je, da pijemo veliko vode, da se poskušamo čim več gibati in uravnoteženo prehranjevati. Čebelji pridelki, kot sta med in cvetni prah, ter tudi propolis, lahko igrajo zelo pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema in je priporočljivo, da jih vključimo v našo uravnoteženo prehrano.

Med in cvetni prah kot pomoč v “boju” z virusi

Med je bogat z antioksidanti in lahko pomaga pri zmanjšanju vnetij. Poleg tega, da ima super naravne lastnosti za krepitev imunskega sistema, je tudi zelo okusen in noben sladkosned se ga ne bo branil. Med lahko jemo kar na žlico, lahko si ga vmešamo kot sladilo v čaj ali pa tudi v jogurt.

Cvetni prah je čebelji pridelek, ki mu nekateri pravijo kar »super živilo«, saj vsebuje popolno kombinacijo hranil, ki jih naše telo potrebuje za krepitev imunskega sistema in ohranjanje zdravja. Poln je namreč beljakovin, vitaminov in mineralov. Za prehransko podporo ga lahko kombiniramo v smutijih, v jogurtih, lahko kar na žličko.

Aminokisline in vitamini, ki jih vsebuje cvetni prah, našo kožo tudi zaščitijo ter sodelujejo pri regeneraciji celic.

Zaradi svoje hranilne sestave cvetni prah krepi imunski sistem, omogoča premagovati stres in izboljšati razpoloženje. 30 g cvetnega prahu vsebuje toliko aminokislin kot 7 jajc, kar je neverjetno. Pomaga tudi pri ureditvi prebave, saj vsebuje encime, ki sodelujejo v različnih procesih v našem telesu in spodbujajo, da naše telo iz zaužite hrane izvleče vsa potrebna hranila.

Med in cvetni prah vsebujeta tudi naravne sladkorje, ki nam lahko v tem bolj »turobnem« delu leta še pomagajo pri povečanju energije.

A pri vsem tem ne smemo pozabiti, da pogledamo izvor in kakovost čebeljih pridelkov, da le kupimo slovenski med in cvetni prah, najboljše kar domačega iz čebelarstva.

 

Avtor članka: Polonca Škodnik

Pogosta vprašanja in odgovori

Zakaj je cvetni prah eno najbolj hranljivih živil?

Je živilo naravnega izvora in vsebuje popolno razmerje hranljivih snovi za človeka, kot so vitamini, minerali, beljakovine, aminokisline, hormoni, encimi, maščobe in naravni antibiotiki. To so snovi, s katerimi človeško telo ohranja in izboljšuje zdravje.

Na kakšen način se uživa cvetni prah?

Pomembno je, da se ga uživa čim bolj svežega. Lahko se ga prežveči in pomeša s slino, lahko ga pred zaužitjem namočite v kozarec vode ali jogurta, saj se zrnca v tekočini lažje razpustijo in so potem tudi lažje prebavljiva. Lahko se ga dodaja smutijem in drugim poljubnim jedem.

Koliko cvetnega prahu je priporočljivo uživati?

Priporočeno je 30g do 40g cvetnega prahu na dan. Priporoča se 1 jedilna žlica na tešče in 1 jedilna žlica zvečer.

Kako se shranjuje cvetni prah?

Svežega se priporoča hraniti v zamrzovalniku, posušenega pa v hladilniku.

Brezplačna poštnina za nakupe nad 100€V trgovino
+