SVEČE IZ 100% ČEBELJEGA VOSKA – NAVODILA ZA GORENJE

Ali ste vedeli, da obstajajo pravila oziroma navodila za gorenje sveč in, da sveče iz 100% čebeljega voska gorijo po spominu?

Mi smo za vas pripravili nekaj kratkih uporabnih navodil in trikov, ki vam bodo prišli prav pri gorenju naših sveč iz 100% čebeljega voska.

SVEČE GORIJO PO SPOMINU

Vsaka sveča gori po spominu. To pomeni, da jo morate pustiti pri prvem gorenju prižgano toliko časa, da se stopi celotna zgornja površina voska do roba. Na tak način boste dosegli, da bo sveča tudi vsakič naslednjič lahko izgorevala maksimalno, brez ostankov. Če svečo po prvem gorenju prehitro ugasnete, se bodo naredile luknje.

ČAJNE SVEČKE

Gorenje po spominu velja tudi za čajne sveče iz 100% čebeljega voska. Najboljše pa je, če čajna svečka izgori v enem skupnem časovnem obdobju, na tak način bo dosegla svoj največji čas gorenja. Če je čajna svečka porabila že več kot polovico voska, pustite, naj popolnoma izgori, saj je v nasprotnem primeru več ne boste mogli prižgati. Vzrok za to je, da se vosek ne more dovolj segreti, da bi se lahko popolnoma utekočinil.

DIM PRI SVEČAH

Tudi sveče iz 100% čebeljega voska lahko ustvarijo nekaj dima v določenih okoliščinah, ki pa nikakor ni škodljiv in nikakor ni povezan z zmotnim mišljenjem mešanja različnih vrst voskov oziroma dodajanja škodljivega parafina. Dim se lahko pojavi zaradi različnih okoliščin in vzrokov. Nastane lahko zaradi predolgega stenja in zaradi tega, ker so naši stenji iz naravnega bombaža. Naravni čebelji vosek lahko vsebuje tudi ostanke cvetnega prahu in propolisa, ki zgorijo in ustvarijo dim.

PREPIH IN KAPLJANJE SVEČ

Dim lahko nastane tudi zaradi prepiha v prostoru, sveče iz 100% čebeljega voska so zelo občutljive. Pri prepihu tudi vonj sveč ne bo tako intenziven in sveča se bo hitreje iztrošila. Prepih oz. različna gibanja zraka (ljudje, ki se gibljejo po prostoru, odprta vrata ali okna, sistem za kroženje zraka…)lahko povzročijo, da sveča kaplja. Najbolj občutljive sveče iz 100% čebeljega voska na gibanje zraka in kapljanje so podolgovate sveče za svečnik. Eden izmed znakov, da je prisoten prepih, je utripajoč plamen. Če vam sveča kaplja, jo ugasnite, odstranite iz prepiha in znova prižgite. Svečo je priporočljivo prižgati na dnu stenja ob vosku in ne na konici stenja. Prav tako sveč med gorenjem ne smemo prenašati.

DOLŽINA STENJA PRI SVEČAH

Priporočljivo je vsakič prvič, ko prižigate svečo in drugič, preden svečo ponovno prižgete, da skrajšate stenj in naj ne bo daljši od nekaj milimetrov. Stenj je priporočljivo skrajšati tudi v primeru, če sveča gori s prevelikim plamenom in če ustvarja dim. Na tak način bo sveča gorela počasneje, bolj enakomerno, z manjšim plamenom in brez dima. Daljši kot je stenj, hitreje bo sveča izgorela.

TEMPERATURA POVRŠINE IN GORENJE SVEČ

Predvsem pri čajnih svečkah, temperatura površine, na kateri je nameščena čajna svečka, vpliva na način, kako svečka gori. Čajne svečke na hladnih površinah (beton, marmor) lahko med gorenjem razvijejo majhen obroč nestopljenega voska. Zato ni priporočljivo nameščati čajne svečke na primer na hladne okenske police ali hladno kovinsko pohištvo. Raje jo prižgite na sredini toplejše sobe (sobna temperatura večja od 17°C), saj bo na toplem svečka lahko porabila ves vosek, preden bo izgorela. Hladno okolje pomeni, da svečka ne more vzdrževati dovolj toplote, da bi lahko stopila celoten vosek do roba svečke. Nikoli ne puščajte vžigalic ali odrezanih kosov stenja v sveči. Odpadki lahko delujejo kot dodaten stenj, zaradi katerega sveča zgoreva prevroče. Plamen, ki je blizu roba, lahko povzroči tudi razlitje voska in odtekanje po vaši sveči, kar naredi nered.

UGAŠANJE SVEČ

Najbolj varna praksa ugašanja za sveče iz 100% čebeljega voska je, da stenj potapljate v stopljeni vosek ali dušite s pomočjo zvončka za ugašanje. S tem preprečimo nastanek dima in ne premaknemo stenja. Če pustimo svečo zgoreti čisto do dna (priporočamo, da raje ne), nastane dim in nam lahko s črnimi sajami umaže posodico. Sveč nikoli ne ugašamo s pihanjem vanje. Obstaja edino ena izjema pri tem pravilu. Vedno lahko pihnete svoje rojstnodnevne svečke in si zaželite željo!

HLADILNIK IN GORENJE SVEČ

Če postavite svečo v hladilnik za nekaj ur ali 1-2 dneva, boste podaljšali njen čas gorenja. Razlog je v tem, da bo vosek še bolj trd in bo trajalo dlje časa, dokler so bo stopil.

NEIZGORELI OSTANKI VOSKA

Če se vam zaradi nepopolnega izgorevanja vseeno zgodi, da vam ostane čebelji vosek, ne obupajte! Lahko ga razbijete na manjše koščke in ga položite v drugo svečo iz čebeljega voska z večjim premerom. To bo povečalo čas gorenja druge sveče.

ČIŠČENJE OSTANKOV VOSKA

Čebelji vosek je zelo enostavno v enem kosu odstraniti s površine, če vam kje steče. Če želite odstraniti jezičke stenja in ostanke voska iz posodic in svečnikov, jih lahko za nekaj ur postavite v zamrzovalnik, in nato enostavno odstranite s pomočjo starega noža jeziček stenja in vosek ter operete svečnik.

OKRASNE SVEČE, KI NIMAJO ENAKOMERNE OBLIKE

Ker okrasne sveče iz 100% čebeljega voska (npr. jelka, solza) niso simetrične od zgoraj navzdol, bodo potrebovale malo več vaše ljubeznive pozornosti pri gorenju. Če se stopljena površina sveče premakne preveč proti robu sveče, ugasnite plamen in skrajšajte stenj, da bo potem plamen manjši. Na tak način ne bo prišlo do kapljanja oz. razlivanja sveče na stran. Okrasne sveče naj nimajo stenja krajšega od približno 0,6 cm.

RAZPOKE V SVEČAH

Čebelji vosek se pri ohlajanju skrči in včasih se lahko zgodi, da sveče iz 100% čebeljega voska večjega premera tvorijo razpoko, ko se vosek strdi. To ni napaka pri sveči, ampak preprosto resničnost gorenja čebeljega voska. Da bi se izognili razpokam, poskusite svečo postopoma hladiti na toplem območju vaše hiše, če pa se zgodi, da počijo, ne obupajte, saj razpoka ne bo vplivala na gorenje vaše sveče.

NEZGORELI PLAŠČ VOSKA OKROG SVEČE PRI GORENJU

Če se vam pojavi voščeni plašč na zunanjem robu sveče iz 100% čebeljega voska, ga enostavno zložite oz. potisnite v stopljeni vosek. Na tak način plamen ne bo brez potrebnega kisika in sveča bo gorela enakomerno brez kapljanja, brez ostankov voska in dlje časa.

satovje z vrtnico

8.90 

Ročno izdelana sveča iz 100% čebeljega voska satovje z vrtnico je okrasna sveča, ki polepša dom in doda vonj po medu ter propolisu. Višina: 13 cm Širi

Dodaj v košarico
jelka sveča iz čebeljega voska

14.90 

Jelka je okrasna sveča, ročno izdelana iz 100% čebeljega voska. Lahko je lepa in dišeča dekoracija za vaš dom za praznike. Ker po obliki ni simetrična od

Dodaj v košarico
Ob svetovnem dnevu čebel vam častimo brezplačno poštnino nad 10 EUR. Samo do torka.V trgovino
+