ALI UŽIVATE TO ČUDEŽNO ŽIVILO?

Naš cvetni prah na Čebelarstvu Kapun je eden izmed osnovnih čebeljih pridelkov in izvira iz Krajinskega parka Goričko, ki je drugi največji naravni park v Sloveniji. Odročnost in odmaknjenost parka je omogočila ohranjenost bogatega naravnega okolja z veliko stopnjo rastlinske raznovrstnosti. Zato lahko naše čebele pridno izkoriščajo tukajšnje bogato cvetoče travnike za nabiranje cvetnega prahu. Ali ste mogoče vedeli, da mora čebela za 1 g cvetnega prahu obleteti 50 cvetov?

Cvetni prah kot popolno živilo

Cvetni prah je naravno živilo, ki ga nekateri viri navajajo kot »popolno živilo«. Že Stari Egipčani so ga opisovali kot »življenje dajajoči prah«. Tudi Hipokrat je zaupal zdravilnim lastnostim cvetnega prahu in ga večkrat predpisal svojim pacientom. Za čebeljo družino je cvetni prah pomemben vir beljakovin, mineralov in maščob, kar dokazuje, da se cvetni prah lahko uporablja tudi v prehrani ljudi. Cvetni prah ima vse lastnosti naravnega antibiotika.

Je eno najbolj hranljivih živil, saj vsebuje idealno razmerje hranljivih snovi, ki jih človeško telo potrebuje za ohranjanje in izboljšanje zdravja ter za krepitev imunskega sistema. Uživanje cvetnega prahu dokazano  vpliva na izboljšanje stanja pri slabokrvnosti, arteriosklerozi, osteoporozi in celo proti alergijam, kar je ugotovil švicarski znanstvenik na živalskih študijah v raziskavi »Pollen: Nutrition, Functional Properties, Health«

Cvetni prah

Hranilno bogate sestavine cvetnega prahu krepijo imunski sistem

Španski znanstveniki so v študiji »The importance of bee-collected pollen in the diet: a study of its composition« raziskovali sestavo cvetnega prahu in pomembnost le tega v naši prehrani. Cvetni prah namreč vsebuje  enostavne sladkorje, beljakovine, esencialne aminokisline, nasičene in nenasičene maščobne kisline, vitamine, flavonoide, fitosterole, pigmente in prehranske vlaknine. Zaradi svoje hranilne sestave krepi imunski sistem, uravnava prebavne motnje, omogoča premagovati stres in izboljšati razpoloženje. 30 g cvetnega prahu vsebuje toliko aminokislin kot 7 jajc, kar je neverjetno.

Antioksidativno in antibakterijsko delovanje cvetnega prahu

Ravno flavonoidi in fitosteroli so glavne sestavine cvetnega prahu, katerim znanstveniki in zdravniki pripisujejo antioksidativno, protivnetno in protimikrobno delovanje. Ravno to so dokazali slovaški raziskovalci v študiji »Antioxidant and antimicrobial properties of monofloral bee pollen«, kjer so določali antioksidativno in antibakterijsko delovanje vzorcev cvetnega prahu na patogene bakterije. Vzorce cvetnega prahu so zbrali v različnih krajih na Slovaškem. 

Cvetni prah daje telesu energijo

Ruski znanstveniki so v študiji »Pollen for increase of sport performance« naredili teste na športnikih in vojakih. Določeno obdobje so jim v hrano dodajali cvetni prah. Rezultati so pokazali, da je njihova zmogljivost narasla, regeneracija telesa je bila hitrejša in izboljšalo se jim je psiho fizično počutje.

Cvetni prah – Domača »SUPERHRANA«

Lahko zaključimo z mislijo, da cvetni prah je domača »superhrana«. Največji morilci tega stoletja niso vojne in prometne nesreče, ampak nekaj vsakdanjega, na videz zelo nedolžnega, to so sladkor, bela moka, sol, stres, alkohol, droge in premalo gibanja. Mislimo, da so enostavne stvari, ampak efektivno povzročajo rušenje imunskega sistema, kar dolgoročno vodi v razne zdravstvene težave. Zato si moramo pomagati, preventivno poskrbeti zase in energijo črpati iz narave. Cvetni prah je zagotovo energija narave, ustvarjen je na cvetu. Je nekakšen prstni odtis vsake rastline, zato je edinstven.

Kako ga uživamo?

Priporočamo uživanje 30 g do 40 g cvetnega prahu na dan, na tešče in zvečer. Lahko ga zaužijete na suho, vendar ga v tem primeru dobro prežvečite in pomešajte s slino. Priporočljivo ga je pred zaužitjem namočiti v kozarec vode, jogurta ali v žličko medu, saj se na ta način zrnca cvetnega prahu v tekočini razpustijo in tako postanejo lažje prebavljiva, poleg tega pa se bioaktivne snovi, ki jih cvetni prah vsebuje, lažje vsrkajo v krvni obtok.

Naslov

Erik Kapun

Vaneča 70a

9201 Puconci

Slovenija

Telefon

031 727 837

Kontaktirajte nas

info@medenizaklad.si