Cvetni prah – Ali uživate to čudežno živilo?

Cvetni prah imenujemo z drugo besedo tudi pelod. Pelod na Čebelarstvu Kapun je eden izmed osnovnih čebeljih pridelkov in izvira iz Krajinskega parka Goričko, ki je drugi največji naravni park v Sloveniji. Odročnost in odmaknjenost parka je omogočila ohranjenost bogatega naravnega okolja z veliko stopnjo rastlinske raznovrstnosti. Zato lahko naše čebele pridno izkoriščajo tukajšnje bogato cvetoče travnike za nabiranje cvetnega prahu. Ali ste mogoče vedeli, da mora čebela za 1 g cvetnega prahu obleteti 50 cvetov?

Cvetni prah so v resnici moške spolne oplojevalne celice rastlin cvetnic, kar pomeni, da ga najdemo na vsaki cvetoči rastlinski vrsti. Njegov pomen je zelo velik, je namreč osnova za spolno razmnoževanje rastlin. Zrnca cvetnega prahu se razlikujejo. To opazimo po barvi, velikosti in obliki. Vzrok za to so različne rastline. 

Glede na pridobivanje ločimo dve vrsti cvetnega prahu, osmukani in izkopani cvetni prah. V čebelarstvu Kapun pridobivamo osmukanega s čebelarskim pripomočkom, ki mu pravimo osmukalnik. Le ta se namesti pred vhode v čebelje panje. Čebelje telo je pokrito z drobnimi dlačicami, zato se jim cvetni prah pri letanju s cveta na cvet oprime teh dlačic. Prav na omenjen  način pa čebele prenašajo pelod med različnimi rastlinami. Temu pravimo opraševanje in od njega je odvisna ena tretjina vse pridelane hrane na svetu. Tako, da lahko rečemo: »Hvala čebele!« Čebele ga skladiščijo na zadnjih nogicah telesa, kjer se nahaja mesto za zbiranje cvetnega prahu, ki se imenuje košek. Vlažijo ga s slino in ko priletijo pred vhod v čebelji panj, ga osmukajo iz njihovih nogic v osmukalnik. Zrnca cvetnega prahu pobiramo enkrat dnevno, ki jih pregledamo in očistimo. Sestava cvetnega prahu se lahko spreminja, saj ga čebele premešajo z nektarjem, medom v celicah in raznimi encimi žlez. Naj omenimo, da cvetni prah, ki je ročno nabran, ni čebelji pridelek in nima nobene vrednosti kot živilo.

Cvetni prah kot popolno živilo

Je naravno živilo, ki ga nekateri viri navajajo kot »popolno živilo«. Že Stari Egipčani so ga opisovali kot »življenje dajajoči prah«. Tudi Hipokrat je zaupal zdravilnim lastnostim cvetnega prahu in ga večkrat predpisal svojim pacientom. Za čebeljo družino je pomemben vir beljakovin, mineralov in maščob, kar dokazuje, da se lahko uporablja tudi v prehrani ljudi.  Ima namreč vse lastnosti naravnega antibiotika.

Cvetni prah je eno najbolj hranljivih živil, saj vsebuje idealno razmerje hranljivih snovi, ki jih človeško telo potrebuje za ohranjanje in izboljšanje zdravja ter za krepitev imunskega sistema. Za človeka je pomemben vir vitaminov, mineralov, beljakovin, aminokislin, hormonov, encimov, maščob in naravnih antibiotikov. Veliko strokovnih virov iz Slovenije in tujine navaja ogromno pozitivnih učinkov cvetnega prahu na človeško telo. Uživanje cvetnega prahu dokazano  vpliva na izboljšanje stanja pri slabokrvnosti, arteriosklerozi, osteoporozi in celo proti alergijam, kar je ugotovil švicarski znanstvenik na živalskih študijah v raziskavi »Pollen: Nutrition, Functional Properties, Health« (vir: https://www.researchgate.net/publication/304012096_Pollen_Nutrition_Functional_Properties_Health). Pogosto ga najdemo v produktih, ki pomagajo ublažiti vnetja in težave z razdražljivo kožo, kot sta na primer luskavica in ekcemi. Aminokisline in vitamini v cvetnem prahu so namreč tisti, ki zaščitijo kožo ter sodelujejo pri regeneraciji celic. 

 
Kranjska sivka

Hranilno bogate sestavine cvetnega prahu krepijo imunski sistem

Španski znanstveniki so v študiji »The importance of bee-collected pollen in the diet: a study of its composition« (https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09637480220132832?src=recsys) raziskovali sestavo cvetnega prahu in pomembnost le tega v naši prehrani. Cvetni prah namreč vsebuje  enostavne sladkorje, beljakovine, esencialne aminokisline, nasičene in nenasičene maščobne kisline, vitamine, flavonoide, fitosterole, pigmente in prehranske vlaknine. Zaradi svoje hranilne sestave krepi imunski sistem, omogoča premagovati stres in izboljšati razpoloženje. 30 g cvetnega prahu vsebuje toliko aminokislin kot 7 jajc, kar je neverjetno. Pomaga tudi pri ureditvi prebave, saj vsebuje encime, ki sodelujejo v različnih procesih v našem telesu in spodbujajo, da naše telo iz zaužite hrane izvleče vsa potrebna hranila.

Antioksidativno in antibakterijsko delovanje cvetnega prahu

Ravno flavonoidi in fitosteroli so glavne sestavine cvetnega prahu, katerim znanstveniki in zdravniki pripisujejo antioksidativno, protivnetno in protimikrobno delovanje. Ravno to so dokazali slovaški raziskovalci v študiji »Antioxidant and antimicrobial properties of monofloral bee pollen«, kjer so določali antioksidativno in antibakterijsko delovanje vzorcev cvetnega prahu na patogene bakterije. Vzorce cvetnega prahu so zbrali v različnih krajih na Slovaškem.  (vir: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03601234.2013.727664?src=recsys)

Cvetni prah daje telesu tudi energijo, povečuje našo vzdržljivost in pomaga, da nismo ves čas utrujeni, ker vsebuje kakovostne ogljikove hidrate in beljakovine. Ruski znanstveniki so v študiji »Pollen for increase of sport performance« (vir: https://www.researchgate.net/publication/313292313_Microorganisms_in_Vacuum_Stored_Flower_Bee_Pollen) naredili teste na športnikih in vojakih. Določeno obdobje so jim v hrano dodajali cvetni prah. Rezultati so pokazali, da je njihova zmogljivost narasla, regeneracija telesa je bila hitrejša in izboljšalo se jim je psiho fizično počutje.

Cvetni prah – Domača »SUPERHRANA«

Lahko zaključimo z mislijo, da je cvetni prah domača »superhrana«. Največji morilci tega stoletja niso vojne in prometne nesreče, ampak nekaj vsakdanjega, na videz zelo nedolžnega, to so sladkor, bela moka, sol, stres, alkohol, droge in premalo gibanja. Mislimo, da so enostavne stvari, ampak efektivno povzročajo rušenje imunskega sistema, kar dolgoročno vodi v razne zdravstvene težave. Zato si moramo pomagati, preventivno poskrbeti zase in energijo črpati iz narave. Cvetni prah je zagotovo energija narave, ustvarjen je na cvetu. Je nekakšen prstni odtis vsake rastline, zato je edinstven.

Verjetno se še komu poraja vprašanje, kako ga pa uživamo?

Način, kako uživamo cvetni prah, se seveda razlikuje od okusa vsakega posameznika. Najbolj pomembno pri tem je, da za uživanje porabniki izberejo čim bolj svežega, primerno hranjenega in pridobljenega v domačem, lokalnem okolju. Priporočamo vam uživanje 30 g do 40 g cvetnega prahu na dan, na tešče in zvečer. Lahko ga zaužijete na suho, vendar ga v tem primeru dobro prežvečite in pomešajte s slino. Priporočljivo ga je pred zaužitjem namočiti v kozarec vode, jogurta ali v žličko medu, saj se na ta način zrnca cvetnega prahu v tekočini razpustijo in tako postanejo lažje prebavljiva, poleg tega pa se bioaktivne snovi, ki jih cvetni prah vsebuje, lažje vsrkajo v krvni obtok. Priporočamo, da svežega hranite v zamrzovalniku, posušenega pa v hladilniku.

 

Avtor prispevka: Polonca Škodnik

Pogosta vprašanja in odgovori

Zakaj je cvetni prah eno najbolj hranljivih živil?

Je živilo naravnega izvora in vsebuje popolno razmerje hranljivih snovi za človeka, kot so vitamini, minerali, beljakovine, aminokisline, hormoni, encimi, maščobe in naravni antibiotiki. To so snovi, s katerimi človeško telo ohranja in izboljšuje zdravje.

Na kakšen način se uživa cvetni prah?

Pomembno je, da se ga uživa čim bolj svežega. Lahko se ga prežveči in pomeša s slino, lahko ga pred zaužitjem namočite v kozarec vode ali jogurta, saj se zrnca v tekočini lažje razpustijo in so potem tudi lažje prebavljiva. Lahko se ga dodaja smutijem in drugim poljubnim jedem.

Koliko cvetnega prahu je priporočljivo uživati?

Priporočeno je 30g do 40g cvetnega prahu na dan. Priporoča se 1 jedilna žlica na tešče in 1 jedilna žlica zvečer.

Kako se shranjuje cvetni prah?

Svežega se priporoča hraniti v zamrzovalniku, posušenega pa v hladilniku.