Cvetni prah 200 g

11.90

Naš cvetni prah je eden izmed osnovnih čebeljih pridelkov in izvira iz Krajinskega parka Goričko, ki je drugi največji naravni park v Sloveniji.

Naš cvetni prah je eden izmed osnovnih čebeljih pridelkov in izvira iz Krajinskega parka Goričko, ki je drugi največji naravni park v Sloveniji. Odročnost in odmaknjenost parka je omogočila ohranjenost bogatega naravnega okolja z veliko stopnjo rastlinske raznovrstnosti. Zato lahko naše čebele pridno izkoriščajo tukajšnje bogato cvetoče travnike za nabiranje cvetnega prahu. Glede na pridobivanje ločimo dve vrsti cvetnega prahu, osmukani in izkopani cvetni prah. V čebelarstvu Kapun pridobivamo osmukani cvetni prah s čebelarskim pripomočkom, ki mu pravimo osmukalnik. Le ta se namesti pred vhode v čebelje panje. Čebele skladiščijo cvetni prah na zadnjih nogicah telesa, kjer se nahaja mesto za zbiranje cvetnega prahu, ki se imenuje košek. Ko priletijo pred vhod v čebelji panj, pade oz. osmuka cvetni prah v osmukalnik. Zrnca cvetnega prahu pobiramo enkrat dnevno, ki jih ročno pregledamo in očistimo.

Cvetni prah je rumene barve z različnimi odtenki, ki so odvisni od vrste cvetoče rastline. Je grobo zrnate strukture, sladkega, kislega ali grenkega okusa. Sestava cvetnega prahu je odvisna od cvetlic, na katerih ga čebele nabirajo. Vsebuje beljakovine in veliko različnih vitaminov ter mineralov.

Priporočamo uživanje na žlico, v čaju, kot dodatek jogurtom, kosmičem, sadju. Uživamo ga dvakrat na dan, na tešče in zvečer, po večerji. Dnevni odmerek naj bo 30 do 40 g. Lahko ga zaužijete na suho, vendar ga v tem primeru dobro prežvečite in pomešajte s slino. Priporočljivo ga je pred zaužitjem namočiti v kozarec vode, jogurta ali v žličko medu, saj se na ta način zrnca cvetnega prahu v tekočini razpustijo in tako postanejo lažje prebavljiva, poleg tega pa se bioaktivne snovi, ki jih cvetni prah vsebuje, lažje vsrkajo v krvni obtok.

Posušen cvetni prah ima rok trajanja 1 leto, svetujemo vam, da ga hranite v temnem in hladnem prostoru - predlagamo, da ga hranite v hladilniku.

 

BLOG

Cvetni prah – posebna ponudba

Cvetni prah – posebna ponudba

CVETNI PRAH - POSEBNA PONUDBA Sporočamo vam, da vam ob nakupu nad 20€ v naši spletni trgovini www.medenizaklad.si podarimo kozarec cvetnega prahu 100g in s tem naredimo nekaj dobrega za boljši jutri. 🎁Čebelji pridelki so popolni naravni produkti, ki nam lahko v...

Ali uživate to čudežno živilo?

Ali uživate to čudežno živilo?

CVETNI PRAH - ALI UŽIVATE TO ČUDEŽNO ŽIVILO?Cvetni prah imenujemo z drugo besedo tudi pelod. Pelod na Čebelarstvu Kapun je eden izmed osnovnih čebeljih pridelkov in izvira iz Krajinskega parka Goričko, ki je drugi največji naravni park v Sloveniji. Odročnost in...