KOSTANJEV MED IN NJEGOVE ZDRAVILNE LASTNOSTI

V slovenskih in evropskih gozdovih je pravi oziroma domači kostanj med najpomembnejšimi medovitimi drevesnimi vrstami. V Sloveniji ga najdemo povsod razen na Koroškem. Zanimivo je, da lahko kostanj doseže zelo visoko starost do 2500 let. Pravi kostanj popolnoma uspeva predvsem v toplih in ne preveč sušnih poletjih. Iz tega razloga je zelo občutljiv na spomladansko in jesensko pozebo, ki lahko uničita njegove dele. Cveteti začne dokaj pozno, v drugi polovici junija in za naše čebele predstavlja odlično čebeljo pašo. Na njem namreč čebele zbirajo medičino ali mano, katero potem predelajo v prvovrsten kostanjev med. Da bo kostanj dobro medil, mora biti vreme v tem času toplo, brez vetra in dovolj vlažno. Pravi kostanj ne mara megel in neviht. Če ga spere dež, je z medenjem konec. Po drugi strani pa lahko medenje prepreči tudi veter in suho vreme. Kostanj v normalnih razmerah medi nekje 3  do 4 tedne, takrat lahko dobra čebelja družina nabere do 25 kg medičine ali mane.

Visoka vitaminska vrednost kostanjevega medu

Kostanjev med ima grenak in močan okus, z značilno temno rjavordečo barvo. Temno barvo dobi  kadar vsebuje veliko več mane kot medičine. Zagotovo ste že pekli okusne medenjake, kjer zraven zelo paše okus kostanjevega medu. Grenko aromo mu daje velika vsebnost cvetnega prahu.

Ampak ni samo dober po okusu. Na splošno je med zelo staro živilo in tisočletja so ga uporabljali kot edino sladilo. Nekje v začetkih 19. stoletja je na veljavo prišel beli sladkor. Zanimivo je, da kostanjev med v preteklosti ni bil cenjen in so ga čebelarji uporabljali predvsem pri spomladanskemu dražilnemu krmljenju čebel. Pozneje vse do danes je postal zelo iskan in cenjen med, danes tudi zaradi svojih dobrih lastnosti dosega višjo ceno kot na primer cvetlični med. 

Zgodba o kostanjevem medu se danes nadaljuje. Strokovnjaki z njim povezujejo številne zdravstvene trditve. Kostanjev med vsebuje veliko zrnc cvetnega prahu, kar mu daje grenak okus in posledično je njegova vitaminska vrednost večja kot pri drugih vrstah medu. V njem najdemo minerale, kot so železo, kalij, kalcij, klorid, baker, žveplo, fosfor, silicij, natrij, bor. V kostanjevem medu najdemo največ mangana, ki pa pomaga pri tvorjenju kolagena. Izmed vitaminov v njem najdemo največ vitaminov B, kot so tiamin, riboflavin, nikotinska kislina, pantotenska kislina, piridoksin, biotin, folna kislina. Med ima nizek pH, zato vitamini v njem obstojijo. Njegova vitaminska vrednost se lahko spremeni oziroma zmanjša s predelavo in s segrevanjem nad 40°C. Zavedati se moramo, da so vitamini in minerali nujno potrebni za pravilno delovanje našega organizma, saj pomagajo v različnih procesih v telesu, kot so pravilno delovanje možganov, delovanje imunskega sistema in obnavljanje kože. Naše telo vseh vitaminov ne more proizvesti samo, zato je nujno potrebno, da jih dobimo s pravilno prehrano.

kostanjev med 900 g

Antibakterijsko delovanje

Znanstveniki so na eni izmed najuglednejših državnih univerz Tsukuba na Japonskem raziskovali, kakšne pozitivne učinke ima kostanjev med.  V raziskavi »Potential Antibacterial Activity of Chestnut Honey against Paenibacillus larvae« (https://www.researchgate.net/publication/312159735_Potential_Antibacterial_Activity_of_Chestnut_Honey_against_Paenibacillus_larvae) so v njihovem laboratoriju z uporabo difuzijske metode  dokazali antibakterijsko delovanje kostanjevega medu, kar pomeni, da zavira rast določenih bakterij. Na ta način se lahko kostanjev med uporablja za potencialno zdravljenje različnih bakterijskih bolezni. 

Med ima tudi antioksidativni uček, ker vsebuje snovi, ki se imenujejo fenoli. Med, ki je sveži, ima primerljivo učinkovitost antioksidanta kot sadje in zelenjava. Antioksidanti naj bi po strokovnih  virih preprečevali rakave bolezni, vnetja in naj bi ugodno vplivali na procese staranja.

Kostanjev med kot »zdravilo«

Med na splošno velja že od nekdaj za pomembno naravno zdravilo, zdravniki ga v tradicionalni medicini uporabljajo že veliko stoletij. Poznali in uporabljali so ga že v Starem Egiptu, približno 2500 let nazaj.  Ko so se pojavili antibiotiki, je uporaba medu v zdravstvene namene malo izgubila pomen. Ker pa so bakterije zelo pametne, so postale odporne tudi na določene antibiotike. Zato danes spet posegamo po naravnih postopkih zdravljenja, tudi s pomočjo kostanjevega medu.

Kostanjev med je precej poseben, saj vsebuje posebne sestavine, zato se lahko v tradicionalni medicini uporablja že stoletja in pospešuje celjenje ran, pomaga pri opeklinah in drugih poškodbah kože, preprečuje  vnetje ter zmanjšuje verjetnost okužbe rane. Med zmanjšuje neprijeten vonj ran. Naravno prisoten sladkor v kostanjevem medu namreč celicam daje energijo, optimalna viskoznost medu pa omogoča, da se rane hitreje zapirajo. Vedno več znanstvenikov po vsem svetu prepoznava to vrsto medu kot zdravilo. 

Kostanjev med je dober pripomoček za ureditev prebave in tudi pomoč pri kroničnih boleznih želodca. Študije so dokazale, da je učinkovit tudi pri paradontalni bolezni. To je bolezen, katere znake ima po statistiki več kot 90% ljudi v Sloveniji. Kostanjev med je nepogrešljiv dodatek tudi v kozmetični industriji, marsikatere enostavne in naravne kozmetične produkte lahko izdelate kar sami doma.

»Medicinski med«

V nekaterih bolnišnicah v Sloveniji in po svetu uporabljajo pri zdravljenju ran obliže iz kostanjevega medu, to je tako imenovan medicinski med, ki je predhodno dodatno steriliziran. Pozitivne koristi kostanjevega medu med drugim priznava tudi Evropska zveza za oskrbo ran. S pomočjo medicinskega medu zdravijo akutne in kronične rane. Te se celijo počasneje in slabo.

Na Novi Zelandiji so leta 1999 predstavili prvi produkt, ki je vseboval medicinski med in po tem dogodku je znanstveno raziskovanje na tem področju samo napredovalo. Kostanjev med vsebuje namreč veliko več kinurenske kisline kot ostale vrste medu, po tem se razlikuje in pomeni, da preprečuje nastanek biofilma (skupek mikroorganizmov). Na tak način se prekine sodelovanje med bakterijami. Med zagotavlja okolje, ki je vlažno in v takem okolju se race celijo dvakrat hitreje kot normalno.

Kostanjev med ima v svoji sestavi več sadnega sladkorja (fruktoze) kot grozdnega sladkorja (glukoze). Zato ga lahko uporabljajo tudi lažji sladkorni bolniki. Med drugim se ga priporoča pri slabokrvnosti in utrujenosti. 

Kostanjev med je zagotovo nepogrešljiv nakup v domačem gospodinjstvu. Lahko vam reši veliko težav, najlepše pa je, če se z njim lahko samo sladkate. V naši spletni trgovini vam z veseljem ponujamo naš domači slovenski kostanjev med, ki je visoke kakovosti. Za njega imamo namreč pridobljen tudi certifikat Slovenski med z geografsko označbo. Ta certifikat našim kupcem jamči, da kupijo med, ki je pridelan v Sloveniji in je pod strožjim nadzorom. 

Zaključujem z mislijo: »Hvala čebele in hvala narava za sladka darila!«

Avtor prispevka: Polonca Škodnik

Pogosta vprašanja in odgovori

Zakaj je kostanjev med z našega čebelarstva poseben?

Na našem čebelarstvu pridelujemo naravni pristni domači med. Za kostanjev med imamo tudi pridobljen certifikat Slovenski med z geografsko označbo, kar pomeni, da našim kupcem zagotavlja višjo kakovost in pridelan je na območju Krajinskega parka Goričko.

Zakaj je vitaminska vrednost kostanjevega medu večja kot pri drugih vrstah medu?

Kostanjev med vsebuje veliko cvetnega prahu, zato je njegova vitaminska vrednost visoka. Vsebnost cvetnega prahu mu tudi daje grenak okus.

Katere minerale najdemo v kostanjevem medu?

V njem najdemo železo, kalij, kalcij, klorid, baker, žveplo, fosfor, silicij, natrij, bor.

Kakšne pozitivne učinke ima uživanje kostanjevega medu?

Kostanjev med ima dokazano antibakterijsko delovanje, kar pomeni, da zavira rast bakterij. Deluje tudi kot dober antioksidant, saj vsebuje fenole.