ZGODBA O ZDRAVILNIH LASTNOSTIH KOSTANJEVEGA MEDU 

Kostanjev med… Grenak in močan okus, z značilno temno rjavordečo barvo. Zagotovo ste že pekli okusne medenjake, kjer zraven zelo paše okus kostanjevega medu.

ajdov med

Visoka vitaminska vrednost kostanjevega medu

Ampak ni samo dober po okusu. Zgodba o kostanjevem medu se namreč nadaljuje. Strokovnjaki z njim povezujejo številne zdravstvene trditve. Kostanjev med vsebuje veliko zrnc cvetnega prahu, kar mu daje grenak okus in posledično je njegova vitaminska vrednost večja kot pri drugih vrstah medu.

Antibakterijsko delovanje

Znanstveniki so na eni izmed najuglednejših državnih univerz Tsukuba na Japonskem raziskovali, kakšne pozitivne učinke ima kostanjev med.  V raziskavi »Potential Antibacterial Activity of Chestnut Honey against Paenibacillus larvae«  so v njihovem laboratoriju z uporabo difuzijske metode  dokazali antibakterijsko delovanje kostanjevega medu, kar pomeni, da zavira rast določenih bakterij. Na ta način se lahko kostanjev med uporablja za potencialno zdravljenje različnih bakterijskih bolezni. 

Kostanjev med kot »zdravilo«

Kostanjev med vsebuje posebne sestavine, zato se lahko v tradicionalni medicini uporablja že stoletja in pospešuje celjenje ran, pomaga pri opeklinah in drugih poškodbah kože, preprečuje  vnetje ter zmanjšuje verjetnost okužbe rane. Med zmanjšuje neprijeten vonj ran. Naravno prisoten sladkor v kostanjevem medu namreč celicam daje energijo, optimalna viskoznost medu pa omogoča, da se rane hitreje zapirajo. Vedno več znanstvenikov po vsem svetu prepoznava kostanjev med kot zdravilo.

»Medicinski med«

V nekaterih bolnišnicah v Sloveniji in po svetu uporabljajo pri zdravljenju ran obliže iz kostanjevega medu, to je tako imenovan medicinski med, ki je predhodno dodatno steriliziran. Pozitivne koristi kostanjevega medu med drugim priznava tudi Evropska zveza za oskrbo ran.

Mi bomo zaključili z mislijo: »Hvala čebele in hvala narava za sladka darila!«

Naslov

Erik Kapun

Vaneča 70a

9201 Puconci

Slovenija

Telefon

031 727 837

Kontaktirajte nas

info@medenizaklad.si