Ajdov med – naravna skrivnost, ki lajša kašelj?

Ajdov med – že sama beseda nam pove, da je med povezan z ajdo. Ajda je živilo, ki je bila nekoč le običajna kmečka hrana, imenovali so jo »hrana revežev«, danes pa spada v skupino najbolj hranljivih in zdravih živil. V Prekmurju ima ajda večstoletno zgodovino, v našem narečju ji pravimo »hajdina«. Na prekmurskih ravnicah je vedno več posejane ajde. Njen vonj privlači čebele, ki nam pridelajo prvovrsten ajdov med močnega okusa in temne barve.

Različne raziskave in študije dokazujejo razne dobre lastnosti za ajdov med

Nekateri viri jih navajajo celo kot zdravilne lastnosti. Vsakdo se je že zagotovo srečal z nesrečno preglavico, kot je kašelj. Kašelj se pogosto pojavi v zimskih prehladnih obdobjih in zna trajati zelo dolgo, če se ga ne znamo lotiti na pravilen način. Le kdo pa noče kašelj hitro odpraviti?

V ZDA v zvezni državi Pensilvanija so raziskovalci v raziskavi Effect of honey, dextromethorphan, and no treatment on nocturnal cough and sleep quality for coughing children and their parents testirali ajdov med pri več kot 100 prehlajenih otrocih. Starši otrok so opazovali, kako vpliva ajdov med na prehlajene otroke in njihov kašelj. V raziskavi so ugotovili, da je med učinkovit pristop za lajšanje simptomov kašlja in izboljšanje spanja. Prav tako Svetovna zdravstvena organizacija (World Health Organizationmed priporoča kot zdravo alternativo, ki lajša kašelj.

Medu se ne sme segrevati preveč (ne nad 40°C), saj lahko pri visoki temperaturi izgubi svoje učinke. Če ajdov med uporabljate v čaju, je priporočljivo, da čaj najprej ohladite na sobno temperaturo in šele nato vanj vmešate med. Najlažje je, da žličko čistega ajdovega medu raztopite v ustih zvečer pred spanjem, da ublažite dražeč nočni kašelj.

Ajdov med je zelo dober antioksidant in ščiti telo pred nastankom kroničnih bolezni

Do te ugotovitve so prišli znanstveniki Univerze v Illinoisu v ZDA v raziskavi Buckwheat honey increases serum antioxidant capacity in humans. Izsledki raziskave so pokazali, da uživanje medu vpliva na raven antioksidantov v krvi. Ugotovili so, da je raven antioksidantov v krvi odvisna od barve medu. Od vseh testiranih vrst medu vsebuje največ antioksidantov prav najtemnejši med – ajdov med. V tej raziskavi so strokovnjaki še ugotovili, da se je raven antioksidantov v krvi povečala samo, če so ljudje zaužili ajdov med raztopljen v vodi in ne v čaju.

Med ni enak medu

Lahko zaključimo z mislijo, da je ajdov med zagotovo zelo poseben med. Od ostalih vrst medu se ne razlikuje le po globoko temni barvi, zelo močnem in nenavadnem okusu, temveč tudi po tem, da ima dokazane razne pozitivne učinke na človeško telo. Ne vsebuje le različne vitamine, minerale in aminokisline, ki jih potrebuje naše telo, temveč deluje tudi antibakterijsko in antioksidativno. Na ta način krepi naš imunski sistem.

Le kdo se pa ne spomni glasnih besed naših babic, ko so vnuki prehlajeni: »Med je najbolj zdravo domače naravno zdravilo za prehlad in kašelj!«

Ajdov med je tudi vir ogljikovih hidratov

Vsebuje naravne sladkorje, kar pomeni, da je pomemben prehranski vir. Ena žlica medu vsebuje namreč 17 gramov ogljikovih hidratov. Zaradi tega vam bo uživanje medu dvignilo nivo energije, da se boste lažje prebijali skozi dan, sploh v prehladnih obdobjih. Športnikom je ajdov med lahko odlična malica, pred vadbo ali po njej, ki služi kot gorivo za telo in zagotavlja stabilen krvni sladkor v daljšem časovnem obdobju.

Brezplačna poštnina za nakupe nad 100€V trgovino
+