oljna ogrščica prevozni čebelnjak

Točenje medu

Ko je med zrel ga lahko točimo. Kako pa vemo, kdaj je med zrel in primeren za točenje?

  • Ko je pokrite vsaj 2/3 površine sata z voščenimi pokrovci.
  • Če sat stresamo, kapljice medu ne smejo padati iz celic.
Točenje medu

Za lažjo predstavo bomo opisali celoten postopek točenja medu po korakih:

ODVZEMANJE SATOV

Zrele sate iz medišča odvzemamo v lepem vremenu. Moramo poskrbeti za orodje, ki ga potrebujemo pri odvzemanju satov, kot so omelo, kadilnik, stroj za ometanje in sipalnik. Z ometalnikom odstranimo čebele, da se vrnejo nazaj v panj. Poskrbimo za čiste posode, kamor zlagamo sate, ki jih transportiramo v našo točilnico medu. Držimo se pravila, da nikoli ne odvzemamo satov z zalego. Prav tako ne uporabljamo preveč kadila, saj lahko preveč dima pusti v medu vonj po dimu.

TRANSPORT SATOVJA V TOČILNICO MEDU

Med transportom v točilnico med ne sme biti izpostavljen nobenim tveganjem. Poskrbimo za higieno vozila, satov ne odlagamo direktno na tla in jih po možnosti v čistih posodah pokrijemo in zaščitimo pred razno umazanijo ter prahom.

PRIPRAVA NA TOČENJE

Točenje medu poteka v posebej namenjenemu prostoru, ki mu pravimo točilnica medu. Ta prostor je ločen od prostora s panji. Točilnica je urejen prostor, ki mora biti čist, svetel in mora imeti temperaturo med 25 °C in 30 °C. V točilnici moramo preprečevati nastanek plesni na površinah in zagotoviti ustrezna umivalna mesta s tekočo toplo in hladno vodo. Poskrbeti moramo za prezračevanje prostora in za zaščito pred insekti. Pri točenju potrebujemo orodja, kot so točilo, stojalo za odkrivanje satja, cedila, posoda in vilice za odkrivanje satja.

 

ODKRIVANJE SATJA

Satovje zlagamo na stojalo za odkrivanje satja in z vilicami odstranimo voščene pokrovce. Odkrivanje mora potekati čim hitreje, da se med v satih ne ohladi. V čebelarstvu Kapun uporabljamo čebelarske vilice, lahko bi satje odkrivali tudi z vročim zrakom.

VSTAVLJANJE SATOV V TOČILO

Odkrito satje je pripravljeno, da ga vstavimo v točilo za med in točilo zaženemo. Ob vrtenju satov sila potisne med iz celic na rob točila, od koder med teče na dno točila. Med točenjem medu v tem prostoru ne opravljamo ničesar drugega, ne jemo, ne pijemo in med celotnim procesom nosimo čisto obleko ter pokrivalo za glavo.

POMEMBNO: Po končanem točenju medu vračamo prazne sate nazaj v panj, kar navadno delamo proti večeru dneva, da ne povzročimo nepotrebnega ropa čebeljih družin. Moramo se zavedati, da smo s točenjem medu čebelam odvzeli hrano, ki je potrebna za preživetje čebelje družine. Če v času točenja medu ni paše, je čebele po točenju potrebno krmiti, da nam ne bodo stradale in umrle.

PRECEJANJE MEDU

Pri točenju je možno, da v med pridejo delci voska ali delci čebel. Zato po končanem točenju med iz točila precedimo v posode za skladiščenje, da odstranimo vse nepotrebne delce.

POSNEMANJE MEDU

Približno v 2 -3 dneh po točenju priplavajo drobni delci voska na površino medu. Delce v obliki pene moremo posneti, da ne bomo vplivali na aromo medu. Po potrebi ta postopek še ponovimo čez nekaj dni.

POLNJENJE MEDU V KOZARCE

V zadnji fazi med v posodah za skladiščenje pretočimo v kozarce. Moramo poudariti, da z opisanimi koraki celotnega postopka točenja medu poskrbimo za varnost in kakovost svojega izdelka, se z njim posladkamo in ga z veseljem tudi ponudimo končnemu potrošniku. Na ta način je celoten trud čebelarja poplačan.

NAJ MEDI!

Brezplačna poštnina za nakupe nad 100€V trgovino
+