KOSTANJEV MED IN NJEGOVE ZDRAVILNE LASTNOSTI
V slovenskih in evropskih gozdovih je pravi oziroma domači kostanj med najpomembnejšimi medovitimi drevesnimi vrstami. V Sloveniji ga najdemo povsod razen na Koroškem. Zanimivo
Cvetni prah – Ali uživate to čudežno živilo?
Cvetni prah imenujemo z drugo besedo tudi pelod. Pelod na Čebelarstvu Kapun je eden izmed osnovnih čebeljih pridelkov in izvira iz Krajinskega parka Goričko, ki je drugi najve
Ajdov med – naravna skrivnost, ki lajša kašelj?
Ajdov med – že sama beseda nam pove, da je med povezan z ajdo. Ajda je živilo, ki je bila nekoč le običajna kmečka hrana, imenovali so jo »hrana revežev«, danes pa spada
Točenje medu
Ko je med zrel ga lahko točimo. Kako pa vemo, kdaj je med zrel in primeren za točenje? Ko je pokrite vsaj 2/3 površine sata z voščenimi pokrovci. Če sat stresamo, kapljice me
KAKO PRAVILNO UTEKOČINIMO KRISTALIZIRAN MED
Pravi med mora pri določenih pogojih kristalizirati, v nasprotnem primeru ni naraven produkt. Med ponovno utekočinimo s segrevanjem do 40°C. Kozarec s kristaliziranim medom post
Zakaj med kristalizira
Med je naraven produkt čebel, ki mu ničesar ne odvzamemo, niti ne dodamo. Pravi med je brez dodanega sladkorja, je edino živilo, ki ga brez raznih dodatkov polnimo v kozarce.